Workshop: Leren van ‘dingen die misgaan’

Oeps…

Herken je dat, dat zodra er iets fout is gegaan er altijd mensen zijn die zeggen “daar kon je op wachten”, “daar was al een tijdje iets mis mee” of “ik heb het al zo vaak gezegd”?

‘Dingen’ gaan bijna nooit zomaar mis. Meestal zijn er allerlei signalen die vertellen dat vroeger of later, onder bepaalde omstandigheden, een ongeval zou kunnen ontstaan. Die signalen laten zichzelf ook zien in kleine ongelukjes, bijna-ongelukken, onveilige en ongezonde situaties en/of handelingen. Daarom is het gewoon slim om óók de oorzaken van die incidenten te onderzoeken. Als je daarna verbeteringen toepast kan dat helpen om herhaling te voorkomen. Want meestal komen we goed weg. Toeval of geluk?  Of alles er aan doen wat je kunt om de kans op incidenten zo klein mogelijk te maken?

Leren van wat anders ging dan bedoeld was

Even stilstaan bij wat er is gebeurd loont. Inzicht in de omstandigheden, mindset en gedragingen die geleid hebben tot een incident helpt om helder te krijgen wat je kunt doen om het vaker goed te laten gaan. Dat levert uiteindelijk minder letsel, minder schade, minder verlies van productietijd op omdat mensen niet alleen vaker bewust-zijn maar ook bewuster doen.

Samen incidenten onderzoeken

Door op een positieve wijze terug te kijken en na te gaan wat beter kan, ontdek je samen veel mogelijkheden om het voortaan anders en veiliger te doen. We leren op een eenvoudige manier hoe je dingen die misgegaan zijn in het bedrijf kunt onderzoeken. Zowel leiders als medewerkers kunnen dit daarna goed toepassen. In relatief weinig tijd, en met grote betrokkenheid.

Tijdens de workshop ‘Leren van dingen die misgaan’ gaan we samen praktisch en positief aan de slag om oorzaken te achterhalen en lessen te leren van dingen die in jullie bedrijf zijn misgegaan

Diverse mogelijkheden

Leren van incidenten kan op meerdere manieren:

 • Even proeven, bijvoorbeeld tijdens een veiligheidsdag, Safety Boost of toolbox
 • Een korte training voor management, om het besef te vergroten van de samenhang tussen techniek, organisatie, cultuur en (persoonlijk) leiderschap, en om een goede sparringspartner te kunnen zijn voor teamleiders en  medewerkers die incidenten gaan onderzoeken
 • Een training van meerdere sessies voor teamleiders en/of anderen die in het bedrijf  incidenten onderzoeken.  Vaardigheden worden aangeleerd en geoefend. Beseffen waar de grens ligt van zelf doen en hulp inschakelen hoort dat ook bij.

Altijd staan voorbeelden uit het eigen bedrijf centraal. Theorie blijft beknopt en wordt zo snel mogelijk vertaald naar de praktijk.
Goed incidenten onderzoek vraagt openheid, integriteit, communicatieve vaardigheden, veerkracht en op een positieve manier doorpakken en doorzetten. Ook daar wordt volop aandacht aan besteed.

 

 

Na de workshop ‘Leren van dingen die misgaan’:

 • kunnen en willen mensen geïnspireerd aan de slag met incidentenonderzoek
 • verkleinen jullie de kans op:
  • (letsel)schades
  • verlies aan productietijd
  • klachten over de kwaliteit
 • hebben jullie beter inzicht in wat nodig is om een bepaalde activiteit op veilige wijze te doen.

Waarom zou je wachten tot het misgegaan is?

Leren van dingen die misgaan wordt pas echt leuk als je dat gaat doen voordat er meldingen gedaan zijn!  Er is een schat aan vaak nog niet zichtbare informatie beschikbaar in het bedrijf die jullie kan helpen om actie te ondernemen  vóór het misgaat. Die schat zit bij jullie medewerkers.
Combineer de workshop ‘Een schat aan informatie’ met ‘Leren van dingen die misgaan’ en zorg zo voor nog meer resultaat.

Neem contact op voor meer informatie

Iedere klacht is een gratis advies ter verbetering.
Ieder incident is een kans om herhaling te voorkomen.