Het verhaal van Annemarie

Waarom ik doe wat ik doe

Als veiligheidskundige train en coach ik mensen in bedrijven en arboprofessionals bij het voorkomen van incidenten die letsel en / of schade veroorzaken, oftewel dingen die misgaan. Een prachtig vak…Mijn liefde voor dit vak is lang geleden ontstaan. Ik vertel u graag mijn verhaal.

De jaarlijkse wielerronde
Ik was 10. De wielerronde werd ook dit jaar vlakbij ons huis georganiseerd. Er was een pad naast ons huis en daar speelde ik met mijn broertjes, zusje en vriendjes. Mijn vader was doodsbang dat wij de weg op zouden lopen als het peloton voorbij kwam. Om dat te voorkomen, spande hij een touw.

Ik sprong er over heen, viel en brak mijn arm.

De foute keuze van een arts

Op de EHBO afdeling in het ziekenhuis werd getwijfeld. Zo’n 4 á 5 mensen, artsen en verpleegkundigen, stonden om mij heen. Ze wisten het niet. Was het nu een gewone breuk of niet? De deur ging open en er kwam een jonge militaire arts aangelopen, met zelfverzekerde tred. Hij vroeg wat er aan de hand was, keek naar de foto en naar mijn arm en concludeerde zonder verder te vragen of te onderzoeken dat het een gewone breuk was. Alle twijfelaars gingen als een blad aan een boom om. Hij had het fout.

Goede keuzes maken

Wat hier gebeurde, en de blijvende gevolgen die dit voor mij had, zorgde ervoor dat ik me tot op de dag van vandaag bezig houd met de vraag hoe je mensen, individueel en in een groep, zover kunt krijgen dat ze de goede keuzes maken. Veilige en gezonde keuzes, zowel voor zichzelf als voor anderen.

Gedragsveiligheidskundige

Eind jaren ’80 ontdekte ik als uitzendkracht bij toeval het vak ‘veiligheidskundige’ bij GE Plastics (nu SABIC Innovative Plastics B.V.) in Bergen op Zoom. Binnen een paar dagen wist ik het zeker. Dit was wat ik zocht: een mooie mix tussen sociaal werk (ik was inmiddels opgeleid en werkzaam geweest in het welzijnswerk) en techniek, een vakgebied dat altijd mijn interesse heeft gehad. Ik ben me gaan bijscholen en kijk inmiddels terug op een loopbaan van bijna 30 jaar in dit prachtige vakgebied!

De focus heeft altijd gelegen bij gedrag. Technisch en organisatorisch kan alles in orde zijn, maar het is het gedrag van de mens die het verschil maakt.
De laatste jaren heb ik mij steeds meer gespecialiseerd in veiligheidscultuur en veilig gedrag. Daarbij maak ik onder andere gebruik van het gedachtegoed van NLP, Kernkwadranten en One Minute Coaching (http://www.oneminutecoaching.nl).