21 augustus 2017

Stop met toezicht houden. Ga coachen!

Ik heb het lang gedaan: managers en teamleiders vragen of ze toezicht houden.
Een vraag die nogal eens frustratie bij hen opriep:
“Ik ben toch geen politieagent?!”
“Ik kan toch moeilijk de hele tijd naast iemand gaan staan?!!”
Nee, dat ben je niet. En nee dat kan je niet.

Overtuigen helpt niet

Toezicht is voor veel mensen een trigger voor frustratie. En wie gefrustreerd is staat amper open voor beïnvloeding. Hoe meer je dan je best doet om door te dringen tot ander hoe gefrustreerder die vaak wordt. Tot ie afhaakt. Door weg te lopen of zich af te sluiten. Alsof je tegen een muur praat…

Vergeet daarom het toezicht

Toezicht is er op gericht dat iedereen zich aan de regels houdt.
Maar die regels maken het op zich niet veiliger. Dat doen de mensen door de manier waarop ze op dát moment met een situatie omgaan. Bovendien zijn er vaak zoveel regels en procedures waar mensen zich aan moeten houden dat ze door de bomen niet meer zien.

Dat veroorzaakt niet alleen frustratie, maar ook onzekerheid: ‘Doe ik het wel goed?’. Een mindset die niet helpt om optimale en dus ook veilige en gezonde prestaties te leveren.

Dat grote woud aan regels zorgt ook bij jou als leider frustratie en onzekerheid: “Hoe kan ik nou alles weten? En dan moet ik er ook nog toezicht op houden!”
Vergeet het maar.

Ga coachen!

  • Kijk naar wat er nu is, en naar de mindset van jouw mensen in dit moment.
  • Complimenteer ze op hun kwaliteiten. Spreek het vertrouwen uit dat jij zeker weet dat ze die inzetten om de klus goed en veilig te klaren.
  • Inspireer je mensen om bij twijfel niet in te halen maar een time-out te nemen om eerst even te checken.
  • Inspireer ze ook om onveilig of ongezond gedrag bij zichzelf en de ander te herkennen EN te erkennen. Om dat gedrag vervolgens middels een One Minute Safety Coaching te beïnvloeden.
  • Bespreek na afloop hoe het gegaan is. Focus op wat goed ging.
  • Spreek uit dat je natuurlijk best weet dat zij zelf gezien hebben wat beter hadden gekund. Complimenteer ze op hun kritisch en lerend vermogen en benoem opnieuw het vertrouwen naar de toekomst.

Dat is coachen. Daarmee inspireer je mensen om steeds het goede te doen, ook als er niemand kijkt.

En dat toezicht dan? Laat dat maar lekker over aan de toezichthoudende instanties.
En geniet van hun reacties nadat ze gemerkt hebben dat jullie elkaar als team naar een topprestatie gecoacht hebben.

Een effectieve, positieve en korte manier van coachen is One Minute Coaching. One Minute Coaching komt uit de topsport. Tijdens een wedstrijd heeft een coach vaak niet meer dan een minuut de tijd om een sporter of sportteam een duwtje in de juiste richting te geven en zo alle doelen te bereiken.

Dit ‘time-out principe’ is een praktisch middel voor leidinggevenden om invloed uit te oefenen op de mindset van de medewerkers en collega’s in het ‘hier en nu’. One Minute Coaching blijft uit de inhoud, komt direct tot de kern en is effectiever dan een gesprek van een uur.

Dat maakt het tot een perfect instrument om te integreren in de (veiligheids)cultuur van een bedrijf. Herkennen, erkennen en beïnvloeden van de mindset. Van je medewerkers, van je collega’s en van jezelf. Een mindset beïnvloeding in het cruciale moment zelf die het verschil kan maken en daarmee letsel en schade kan voorkomen.

Wil jij meer weten over hoe jij dit in jouw bedrijf kunt toepassen?
Mail of bel me (06-27011137) , en ik vertel je graag meer.

Auteursrecht beeld ‘coaching’: convisum / 123RF Stockfoto.

Blog