12 november 2014

Het ‘schaalpoppetje’

Veiligheidsaspecten bekijken
Voor een project in de procesindustrie trainde en coachte ik staf en management in veilig gedrag tijdens de uitvoering van hun werkzaamheden. Iedereen kreeg een persoonlijk verbeteringstraject om onder begeleiding van mij als coach aan te werken. Zo ook een van de chemisch technologen.
Hij was bezig met een project voor het plaatsen van nieuwe centrifuges en wilde daar de veiligheidsaspecten eens van bekijken. Daarom vroeg hij mij mee te kijken naar de tekening.

De grootte van het poppetje
Nu maken ze bij dergelijke tekeningen vaak gebruik van een getekend schaalpoppetje om zo een betere indruk te krijgen van de verhoudingen. Daarmee wordt bv. een goede bereikbaarheid voor onderhoudswerkzaamheden gecontroleerd. Mijn oog viel op de schaal van het poppetje en de tekening. Daar zat een verschil in, met als gevolg dat het bijvoorbeeld leek alsof iemand prima zonder trap of opstapje de filters kon verwisselen. Volgens de schaal van de tekening zou dit in de praktijk echt niet lukken. Zulke situaties nodigen dan uit tot onveilig werken, want iedereen wil de klus toch snel klaren.

Niet te voorkomen?
Een ‘kleine’ fout met potentieel enorme gevolgen voor de dagelijkse operationele veiligheid.
Zo wordt onbewust iets heel gemakkelijk over het hoofd gezien. Niet te voorkomen, vraagt u zich misschien af? Toch wel. Ook hier geldt: aandacht. In dit geval controleren en nog eens controleren. Of zoals de Engelstaligen het zo mooi zeggen: check, check en double check. Heel belangrijk, want het kan veel ellende voor u en uw medewerkers voorkomen.

Blog